HOME | LOCATIES | WANDELINGEN | NIEUWS
WANDELINGEN JUNI  2006
dinsdag 6 juni: Heerde, pluizenmeertje
woensdag 7 juni: Nunspeet Zandenbos
dinsdag 13 juni: Nunspeet Zandenbos
woensdag 14 juni: Wijthmen, De Horte/Mataram
woensdag 21 juni: Heerde Groot Stokkert
dinsdag 27 juni: Hattem Vogelenzang
woensdag 28 juni: Emmen (gemeente Dalfsen)
WANDELING OP DINSDAG 6 JUNI  2006
Wij wilden de wandelingen in de maand juni beginnen met de meertjes. Voor deze dag kozen wij daarom voor de Dellen, het pluizenmeertje.
De Dellen is een 435 ha. groot landgoed, nu eigendom van de Stichting Gelders Landschap, met veel naald- en loofbomen. Er zijn prachtige lanen en het is een zeer vogelrijk gebied. Het gebied maakt onderdeel uit van de Renderklippen. Temidden van deze fraaie omgeving treffen we een schaapskooi aan, welke huisvesting verleent aan een grote kudde heideschapen. Op onze weg naar de parkeerplaats stak de kudden net over. Deze kudde wordt in stand gehouden door een stichting die van mening is, dat op dit ongerept stuk natuur, waar ons land helaas zo arm in is, een schaapskudde thuishoort. Na een korte blik in de lege schaapskooi begonnen wij aan onze wandeling. Op de foto hieronder niet het pluizenmeertje, maar een nog overgebleven plas op het pad naar het meertje:Prachtig zijn de vennetjes waar veenpluis, wollegras, zonnedauw (een vleesetend plantje) en gentianen bloeien. De belangrijkste van deze vennen is het pluizenmeertje. De oorspronkelijke naam van dit meertje was vlasmeertje, die in de loop der jaren door de spraakmakende gemeente is veranderd in pluizenmeertje, naar aanleiding van het "pluizerige" veengras.  Wij lopen er omheen om opnieuw over de heuvels van de Dellen te wandelen.
WANDELING OP WOENSDAG  7 JUNI 2006

Op naar de volgende meertjes. Nu die van het Zandenbos. Er bestond in de groep enige vrees dat wij weer zouden verdwalen net zoals op 18 april jl.

Omdat wij vandaag de blauwe paaltjesroute volgden was daar echter geen sprake van. We waren slechts enkele minuten op weg met de auto en stopten voor het eerste stoplicht, toen bleek dat Lia en Eugene naast ons stonden. Zij waren net vertrokken op vakantie naar Frankrijk. Wij draaiden onze raampjes open om even een goede reis en prettige vakantie te wensen. Het stoplicht sprong weer op groen en Gerrit (die alle vrouwen bij zich in de auto had zitten) was nog niet te zien. Eugene wist dit en bleef dus wat langzamer rijden en hoopte zo de anderen ook nog even toe te kunnen zwaaien. Pas op de A28 hadden Gerrit en de dames het in de gaten. Wij hebben Lia en Eugene toen tot Nunspeet tussen ons in laten rijden. Bij de afslag hebben wij met veel getoeter afscheid van ze genomen. 

De boswachterij op de Noord-Veluwe heeft nagenoeg aaneengesloten naaldbossen van grove den, afgewisseld met enkele heidevelden en stukken open stuifzand. Het bosgebied ligt op de rand van een stuwwal en loopt geleidelijk af naar het noordwesten. De wind heeft voor sterkere hoogteverschillen gezorgd en stuifduinen van maximaal 10 meter hoogte opgeworpen. In het heuvelachtige bosgebied komen dieren voor als das, boommarter, wild zwijn en edelhert. Op onze wandeling zagen wij deze dag slechts vogels en kikkers. De rododendrons bij het meertje stonden nog fraai in bloei:

            

Op de foto hieronder lopen een paar van onze groep langs dit meertje:

Thea zei: hier ga ik ook met Henk naar toe, ook Gerrit wilde nog een keer terug en Rob is de volgende dag met Joke naar dit fraaie stuk natuur gaan kijken en maakte de volgende foto’s:

   

Hieronder een kikker met de duidelijke wangzakken, waarnaar we ook woensdag uitgebreid konden luisteren:

 

Hieronder één van de 70 soorten Libellen die in Nederland voorkomen. Wereldwijd zijn dat er ruim 5000:

   

De twee paar vleugels, die stevig, rijk geaderd en niet opvouwbaar zijn, kun je hier duidelijk zien:

   

Toen wij terug liepen naar de auto kwamen we dit hert tegen. Zij keek net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar haar.

 
Wij hebben wel eerder een hert op grote afstand weg zien vluchten, maar nog nooit één die zo rustig naar ons bleef kijken in het open bos, op slechts een tiental meters afstand. Wij kregen uitgebreid de gelegenheid om nog meer foto's van haar te maken. Toen Joke haar riep liep ze zelfs iets dichterbij, maar bleef toch op veilige afstand.


WANDELING OP DINSDAG 13 JUNI  2006

Een wel heel klein clubje vandaag. Thea, Rita, Trees en Rob. Het was erg warm en we besloten daarom in de bossen van Nunspeet te gaan lopen, lekker onder de bomen. De witte paaltjesroute was ook niet zo lang, prima geschikt voor dit warme weer. Een erg mooi landschap waarin de sterke hoogteverschillen zich duidelijk aftekenden. De stuifduinen waren nu veel beter zichtbaar dan op de
blauwe route. Een duidelijk heuvelachtige bosgebied. Na de wandeling stelde Thea voor om bij haar in de tuin koffie te drinken: 

   


WANDELING OP WOENSDAG  14 JUNI 2006
Naast de lopers van gisteren kwam Gerrit vandaag de club versterken. Wij hadden tijdens de koffie bij Thea (gisteren) al vastgesteld dat wij naar de Horte zouden gaan, dus wij konden snel van start. Het was nog bewolkt en dus heel ander weer dan wij de afgelopen dagen gewend waren. Gerrit wist weer veel wetenswaardigheden over de Horte en de Mataram te vertellen.Om het cultuurhistorische en natuurlijke erfgoed van een buitenplaats te beschermen, zijn eigentijdse oplossingen nodig. De Horte laat zien dat die oplossingen er zijn. Het huis dient al weer geruime tijd als kantoor van Landschap Overijssel, terwijl het landgoed er een belangrijke recreatieve functie bij heeft gekregen. Een dee l van de historie staat beschreven bij de wandeling van 24 januari jl. Na de koffie bij de Mol werden er nog twee foto's gemaakt door Gerrit:
           

WANDELING OP WOENSDAG 21 JUNI  2006
In verband met de vakanties is van deze wandeling geen beschrijving. Er werd gelopen bij Groot Stokkert.
WANDELING OP DINSDAG  27 JUNI 2006


We gingen met een klein clubje Dinie-Thea-Rita-Michael en Jan (die weer terug was van vakantie) op pad. Eerst wilden ze Jan feliciteren met zijn verjaardag maar die zei ik ben morgen pas jarig hoor! Foutje van de voorzitter, want in April stond het wel juist vermeld. Waar gaan we heen? Na overleg gingen we naar Hattem locatie “Vogelenzang”. Een mooie tocht met behoorlijk weer. Op een gegeven moment liepen we langs de Hooglanders die ons aankeken zo van daar heb je hen ook weer. Thea en Rita gingen wat dichter bij de mannen lopen want veronderstel, maar er was gelukkig niets aan de hand ondanks dat er een kalfje bij liep. Na de wandeling zijn we in Hattem in ons stamcafé koffie gaan drinken. Helaas had niemand aan een fototoestel gedacht.

WANDELING OP WOENSDAG 28 JUNI  2006


Na eerst Jan gefeliciteerd te hebben gingen we na overleg naar een (nieuwe) locatie. Michael stelde voor in Emmen (gemeente Dalfsen) te lopen. We liepen met dezelfde groep als dinsdag. De wandeling liep ook gedeeltelijk over het landgoed van Huize Den Bergh waar we als eens gelopen hebben. 

       

De route was niet zo lang maar we hebben hem 21/2 keer gelopen zodat we toch nog 6.75 km 
gelopen hebben. Na afloop hebben we koffie gedronken in het station van Dalfsen. 

      

Bij thuiskomst was Thea de AUTOSLEUTELS kwijt. Zoeken en zoeken tot Jan zei:
je bent toch met de FIETS!  
Ja ouderdom komt met gebreken maar dat wisten de meeste al.

NAAR BOVEN