HOME | LOCATIES | WANDELINGEN | NIEUWS
WANDELINGEN MAART 2007:
dinsdag 6 maart: Dalfsen, Sterrenbos
woensdag 7 maart: Haarle, de Sprengenberg
dinsdag 13 maart: Wapenveld, Petrea
woensdag 14 maart: Elburg, Dr. Vogeltuinen
dinsdag 20 maart: Heerde, Buys Ballot
woensdag 21 maart: Ommen,
ArriŽn Junner Koelanden.
dinsdag 27 maart: Heerde, de Ossenstal
woensdag 28 maart: Balkbrug, Reestdal/Meeuwenveen
  WANDELING OP DINSDAG 6 MAART: DALFSEN

Het miezert op de parkeerplaats. We willen naar een “bos waar het niet regent”. Dat gaat dus niet lukken. We kiezen dan maar voor het Sterrebos bij Dalfsen. MichaŽl heeft een trucje om je haren droog en de brillenglazen schoon te houden. En dat trucje past Joke vandaag toe. Ze heeft een pet met een klep meegenomen en die zet ze op. Succes verzekerd, met dank aan MichaŽl. Wel is het een goede zaak dat niemand een fototoestel bij zich heeft. Want wat bij MichaŽl allercharmantst staat, is bij Joke niet het geval. Hoe dan ook , we komen redelijk droog bij de bakken in Dalfsen terecht. Waar we nog heel gezellig na kletsen over pijnlijke voeten, bibliotheekboeken, hele lieve kleinkinderen, zwervers, mensen die boeken jatten en dan door Dinie achternagezeten worden in de Diezerstraat. En nog vťťl meer! We hebben genoten.  ©  Joke


WANDELING OP WOENSDAG 7 MAART: HAARLE

We gingen na overleg naar de Sprengenberg waar Joke nog nooit gelopen had zei ze. Dat kwam dan mooi uit, konden we gelijk kijken of de rododendrons al in de knop staan, en inderdaad ze stonden al behoorlijk in de knop. Bij een wandelonderbreking zeiden we binnen 1 ŗ 2 maanden staan ze wel in bloei en moeten we er weer heen om te genieten van die bloei. Dat hoeft niet zei MichaŽl want wij hebben er ook1 in de tuin staan waarop Jan zei Dien zat in haar nachtjapon achter de rododendron naar het liedje van Tol Hanse, hilariteit alom. Al met al was het een leuke wandeling met een klein buitje, maar het was veel minder dan dinsdag. Koffie gedronken in Heino bij Kitchen Cafť waar we blij lachend ontvangen werden door de dame die het weer leuk vond om ons te zien; de koffie was weer lekker. De chocolaatjes die er bij waren werden door Thea geruild voor bittere, omdat ze dat wel mocht hebben en iedereen droeg zijn steentje bij. Joke wilde nog even naar de droomkeuken van Dinie kijken, en ik maar denken dat MichaŽl haar droom was. Zo zie je maar weer. In Zwolle kwam het in bakken naar beneden dus gauw de auto uit en naar binnen.
Tot volgende week maar weer. © Jan

WANDELING OP DINSDAG 13 MAART: WAPENVELD

Na gezellig bijgeklets te hebben, gingen we op weg naar Petrea want Dinie beweerde dat ze daar al "heel " lang niet meer gelopen had. Wij zeiden dus daar hebben we pas nog gelopen (28e februari van dit jaar) maar als jij dat graag wilt, dan gaan we daarheen. Het was mooi weer, we waren met z’n vijven en liepen de rode route. Bij de Petrea-boerderij liepen een paar mooie paarden die dus op de foto gingen.
 

 
Na afloop koffiegedronken in de Zwarte Truffel want Stogett is dinsdags dicht. Nou dat hebben we geweten, de koffie is daar stukken duurder en Jan was bijna heel duur uit. Hij betaalde met 10 euro en kreeg van 5 weer terug. Toen hij dat meldde was de ober er niet erg van overtuigd, maar na aandringen gaf hij toch nog de 5 euro erbij terug. De koffie was trouwens wel lekker. Dit was het voor deze keer. Woensdag drinken we koffie bij Dinie want dan viert ze haar verjaardag. © Jan

WANDELING OP WOENSDAG 14 MAART: ELBURG

Het is de week van Dinie! Net zoals gisteren mocht zij aangeven waar we zouden gaan lopen. En donderdag is ze ook al jarig, het kan niet op. Het werd Elburg. Heerlijk weer, bekend terrein, maar nog weinig te zien van de planten die er moeten komen. Nu werd er weer zoveel gekletst dat maar weinigen dit zal zijn opgevallen. Na een frisse wandeling gingen wij terug naar Zwolle om lekker koffie te gaan drinken bij Dinie en MichaŽl. Klik hier voor de fotobijlage.

WANDELING OP DINSDAG 20 MAART: HEERDE

De zon scheen toen we op ons verzamelpunt kwamen. Ook Luna was er om ons samen met Lia uit te zwaaien. Luna huppelde vrolijk rond, vond ons en o.a. onze schoenveters zeer interessant. Ze groeit snel en is mooi en speels. Na wat geklets gingen Lia en Luna huiswaarts en wij met z'n zessen in twee auto's naar de Dellen. Omdat het daar wel niet zo modderig zou zijn, 't is naar het zuiden en in het noorden gaat het regenen. We waren nog maar net onderweg of de regen begon en zelfs over de IJssel regende het nog. Hoezo, regen in het noorden, dus ook in het midden. Maar aangekomen op de parkeerplaats was het bijna droog. We hadden, zoals zo vaak, veel geluk met het weer. De wandelingen ( de Buys Ballot-  en de Daendels route) waren mooi en de modder viel inderdaad mee. 

 

Ook hier veel omgewaaide bomen, eentje zelfs tot op de grond gespleten.  Maar, als je goed keek zag je bij sommige bomen/struiken al een paarse waas. Het voorjaar komt!  

 

We gingen koffie drinken bij het pas weer door een nieuwe eigenaar geopende "Hattemse Stekkie". Vorige week waren ze nog gesloten en toen kwamen we tot de ontdekking dat er twee dames gingen werken die we bleken te kennen, dus nu maar eens kijken. Het was gezellig ingericht, nog veel bloemen van de opening. En, de soep wordt nog in dezelfde pannetjes (flink groot) als vroeger geserveerd.  Terwijl we daar zaten regende het weer behoorlijk, tijdens het lopen naar de parkeergarage was het weer droog. Je moet maar geluk hebben.  ©Dinie 

WANDELING OP WOENSDAG 21 MAART: OMMEN   

We gingen met mooi weer, maar wel fris, op weg naar ArriŽn Junner Koelanden. De opkomst was weer goed, 8 man (vrouw). Joke zou vandaag het verhaaltje maken maar ze haakte af, dus doe ik het maar. In de auto van Thea zat de schik er goed want ze kwamen haast dubbel van het lachen eruit, maar wilden niets vertellen dus kun je nagaan wat er besproken is. Maar goed , de wandeling was mooi en erg gezellig. Na afloop in ArriŽn restaurant De Bootsman koffie gedronken. Daarna afscheid genomen van Dinie en MichaŽl want die gingen door naar Hardenberg.  ©Jan

WANDELING OP DINSDAG 27 MAART: HEERDE
 

 We gaan naar de Ossenstal, Karin is weer zover, dat ze mee kan lopen,  gelukkig.  Haar rug is nog niet helemaal over, maar het gaat de goede kant op.  Lia heeft een erge zere schouder en ze loopt dus niet mee. Hopelijk gaat het  gauw weer wat beter. Jannie heeft griep. En zů gaan we dus, “maar” met z’n  zessen op pad. We lopen heerlijk in de zon door bos en open veld. Jan  fotografeert, wij kletsen, het is weer uitmate gezellig. We komen bij een  uitkijktoren die er, naar we denken :”ongevaarlijk” uit ziet. Uiteindelijk  durven we allemaal naar boven, waar we beloond worden met een prachtig  uitzicht. 
           

 
We gaan koffiedrinken bij de Koekeloere omdat we dan buiten in de zon kunnen zitten. Onderweg er naar toe worden we aangehouden door iemand met autopech. Of we een mobieltje hebben . Helaas (voor hem) niet, maar misschien de mensen in de auto achter ons, zeggen we. Daarin zit Jan met Rita en Eugene. Natuurlijk hebben ook zij geen mobiel bij zich. Wat de man de uitspraak ontlokt: Tjonge, jonge geen mobieltje, jullie behoren tot een uitstervend ras. Nou!!! Daar kunnen we het mee doen. We laten de koffie er niet minder om smaken. We genieten in de zon. En horen over een nieuw zadel voor Dinie en MichaŽl. Dat van Dinie schijnt wel heel erg groot en breed te zijn, en natuurlijk worden daarover de nodige opmerkingen gemaakt. Zoals altijd gaan we zeer tevreden weer naar huis.  ©Joke


WANDELING OP WOENSDAG 28 MAART: BALKBRUG

We vertrokken met stralend weer met z'n zevenen in twee auto's naar Het Meeuwenveen. MichaŽl en Dinie komen met dat voorstel. Ze kennen het gebied en hebben het al eens in een weekend onderzocht op geschiktheid (niet te veel verharde weg) voor onze club. Ze willen graag met de club erheen omdat ze het zo mooi vinden. Dus, op naar Balkbrug en dan verder naar het Reestdal. 
In het gebied vind je een enorme hoeveelheid vogels, insecten, amfibieŽn en planten. Het ligt op de grens van Overijssel en Drenthe. Die rijkdom is logisch, want de variatie in landschappen is ook enorm. Moeras, vochtig schraal grasland, akkers en bosjes, het is er allemaal.
Het dal ontstond in de voorlaatste ijstijd en na de laatste ijstijd groeide in dit vochtige land veen met daarin de kronkelende Reest. Moeras, graslanden en (elzenbroek)bossen wisselen elkaar af. In de vroege Middeleeuwen kwam de mens. Op de hogere zandkoppen legde hij akkers aan. Vee werd geweid in de bossen en op de vochtige graslanden beneden in het dal. Het bos veranderde alras in hei, de bodem raakte door het begrazen uitgeput, waardoor uitsluitend hei kon groeien. En zo ontstond een scala aan landschappen, elk met zijn eigen "bewoners". Een deel van het dal is de laatste decennia intensiever door de landbouw  gebruikt. Het Drentse Landschap en Landschap Overijssel krijgen echter steeds meer grond in beheer. De Reest is een buitenbeentje: de beek is nooit gekanaliseerd. De ligging op de grens zorgde voor gesteggel over wie grond moest inleveren.
In dat prachtige gebied hebben we dus gewandeld, zijn we Rob kwijtgeraakt en hebben hem weer teruggevonden. We zijn unaniem van mening dat we er weer heengaan om met de nu afwezigen deze prachtige tocht nog eens te lopen.
Daarna koffie op het zonnige terras van station Dalfsen, waar we bijna niet weer weg konden komen. Wat wil je nog meer, gezellig kletsen, lekker zonnetje, koffie met een Dalfser mop, dus ook Thea een koekje. Het was weer een erg gezellige ochtend. ©DinieNAAR BOVEN