HOME | LOCATIES | WANDELINGEN | NIEUWS
WANDELINGEN OKTOBER 2006:
dinsdag 3 oktober: Olst/Deventer, landgoed de Haere
woensdag 4 oktober: Dalfsen, Sterrenbos
dinsdag 10 oktober: Deventer, Uiterwaarden
woensdag 11 oktober: Elburg, Landgoed Zwaluwenberg en tuinen Dr. Vogel
dinsdag 17 oktober: Oud-Avereest, Rabbinge
woensdag 18 oktober: Den Ham, Eerder Achterbroek
dinsdag 24 oktober: Staphorst, Zwarte Dennen
woensdag 25 oktober: Heerde, Groot Stokkert
dinsdag 31 oktober: Hattem, Vogelensangh
woensdag 1 november: Hattem, Molecaten


WANDELING OP DINSDAG 3 OKTOBER 2006: OLST/DEVENTER

We bleken met z'n vijven te zijn. Rob kwam, zoals meestal sinds hij dinsdag computerles geeft, toch even kijken.  Zou hij ons missen? Na lange tijd was Gerrit er weer. Hij had een leuk nieuwtje. Hij heeft weer een baan!! Hij gaat drie dagen per week voor een koeriersbedrijf werken.  Wij vonden dat hij geen koerier, maar ordonnans geworden is.  Gerrit heeft bedongen  maandag en dinsdag vrij te zijn om wel te kunnen blijven  lopen en daar zijn ze (gelukkig vinden wij)  mee akkoord gegaan.
Met z'n allen bij MichaŽl in de auto,  Gerrit voorin omdat hij de langste benen heeft, Jan als deugd of ondeugd? tussen Joke en Dinie in en op naar De Haere. Michael vond dat Jan het maar weer goed voor elkaar had. We hebben heerlijk gewandeld en gekletst, het tempo van Joke en Dinie lag soms zo hoog dat ze op de mannen moesten wachten. Oorzaak: kletsen?
Het is mooi in De Haere. 
Joke wilde graag kastanjes zoeken en die waren er in overvloed. Onze  paddestoelen- Gerrit vertelde ons de namen, o.a. de oranje franje paddestoel, die er net als hele fijne franje uitziet. Ook kwamen we langs een ronde open ruimte omzoomd door hoge beukenbomen. Onder beuken heb je  geen onder begroeiing omdat ze een heel dik bladerdak hebben ter bescherming van de stam tegen het zonlicht. In het voorjaar groeien daar de stinsplanten.  Gerrit vertelde ook nog dat er in die open ruimtes vroeger hagenpreken werden gehouden omdat het geluid in zo'n ruimte ver draagt. Op zo'n plek kunnen veel mensen het verstaan als er iets verteld wordt. Kortom, we hebben weer wat geleerd, heerlijk gewalkt en het weer was prima.
Deze keer koffiegedronken in "het Praothuus" in Wijhe. We hebben de naam eer aangedaan.


WANDELING OP WOENSDAG 4 OKTOBER 2006: DALFSEN
Na enig gemor over natte voeten werd toch maar besloten om in het (Sterren)bos te gaan lopen. Joke houdt haar varens nog wel tegoed. Op 5 september jl. hadden Thea, Rita en Ria samen met Jan, de ons welbekende route in het Sterrenbos in tegenovergestelde richting gelopen. Op de foto hieronder zegt Jan:

                                        "Kom op jongens niet kletsen maar lopen"
Voor alle anderen zou dit dus een nieuwe ervaring moeten zijn. Achteraf bleek deze route te bestaan uit een heel groot vierkant, uitsluitend rechte paden.
 
 
 

 Wij kwamen onderweg verschillende andere Nordic Walkers tegen. Jan wist ons toen te vertellen dat er van 3 tot 5 oktober een Nordic 3 daagse werd georganiseerd in Dalfsen. We zagen onderweg ook nog een zeer jong reetje. In de achterhoede (Lia, Eugene, MichaŽl en Rob) ging het gesprek o.a. over Bejaardenhuizen etc. MichaŽl had in Frankrijk een hele mooie gezien. Wat er daarna besproken is kan hier helaas zonder toestemming van Lia en Eugene niet vermeld worden. We hebben weer heerlijk gelopen. Daarna snel naar de koffie bij Joke en Rob (klik hier voor de foto’s)

WANDELING OP DINSDAG 10 OKTOBER 2006: DEVENTER
We gingen met z’n achten op weg richting Deventer. Michael bedacht dat Jan nog niet in de uiterwaarden gelopen had en zo gezegd zo gedaan. Karin was ook weer van de partij en zo liepen we dus door het weiland in de uiterwaarden bij Deventer.

 

Het was wel drassig af en toe en op een gegeven moment werd ons de weg geblokkeerd door een stuk ondergelopen weiland, maar we zijn niet voor een weiland te vangen,

 

dus een stukje terug en daar gingen we weer. Het was een prachtige wandeling, jammer dat het begon te regenen, maar dat deerde ons niet zoveel. Na afloop koffie gedronken en SNERT gegeten in Wijhe in het eetcafe. 

 

                                   Dit is de soepploeg, de koffieploeg zat iets verderop.
 

WANDELING OP WOENSDAG 11 OKTOBER 2006: ELBURG
Het was zulk mooi weer dat we een bezoek aan de tuinen van Dr. Vogel niet langer wilden uitstellen. Gerrit had al kenbaar gemaakt daar nog een keer naar toe te willen, maar wij wilden niet wachten en beloven Gerrit er zo weer met hem naar toe te gaan. Op de heenweg (we reden met twee auto's) werd er per auto wel over heel verschillende onderwerpen gepraat:

Bij MichaŽl in de auto werd bezorgd gepraat over het drankGEBRUIK van Thea (ze was gelukkig zelf bij) en bij Rob in de auto zagen wij onderweg mensen met de tas half open lopen. Jan herkende deze vriendelijke netjes geklede burgers als Jehova's Getuigen. Alleen kwamen ze bij Jan niet zo ver als op deze afbeelding. Jan deed gewoon niet open en zwaaide door het raam naar de "getuigen".
Op 11 juli liepen wij hier voor de laatste keer (zie de beschrijving en alle mooie foto's aldaar), nu was het al behoorlijk herfstachtig.

 

Hieronder enkele van de weinige bloemen die nog in bloei stonden:

 

Aan het einde van onze wandeling was Joke nog heel even zoek, maar zij kwam na ons roepen al snel weer tevoorschijn. Op naar de koffie, waar de nieuwe stappenteller van Jan werd bewonderd.

         

Hij weet nog niet precies op welke afstand de pas moet worden ingesteld, de stappentellers gaven alledrie iets anders aan. Die van Ria kwam wel dicht in de buurt van die van Rob. Jan gaat zijn teller volgende week nogmaals ijken.

WANDELING OP DINSDAG 17 OKTOBER 2006: OUD-AVEREEST
Dinie en MichaŽl weten een mooie nieuwe route. Het is vlak bij Oud-Avereest, we rijden via Nieuwleusen en parkeren tegenover de boerderij/bezoekerscentrum De Wheem van ‘Het Overijssels Landschap’. Er starten vanaf hier verschillende wandel- (en fiets)routes.        
Onze route is zeer divers, we zien weiland, gaan over bruggetjes, langs weide, bos, dus heel afwisselend. We lopen hier aan de Overijsselse zijde van de Reest door het heidegebied Haardennen. Het deel van de heide dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, grenst hier aan de beek.

   

In het bos bevindt zich een fraai ven dat plaatselijk bekend staat onder de naam Spookmeer. Naar alle waarschijnlijkheid dankt het zijn naam aan de legendarische "witte wieven" die hier in de vroege ochtenduren boven het water komen dansen. Het bos grenst aan het kleinschalige cultuurlandschap dat aangeduid wordt met de naam Rabbinge. Vanuit ťťn van de sfeervolle boerderijen wordt het beheer van het gebied verzorgd.  

Op deze beheersboerderij hebben de Limousinrunderen hun onderkomen. Ook de verzorging van de bloemrijke graanakkers wordt vanuit dit bedrijf ter hand genomen. De natte hooilanden langs de beek zijn in botanisch opzicht uitermate waardevol. Opmerkelijk is dat het gehele gebied alleen maar door zandwegen ontsloten is.  Er wordt leuk gepraat over ‘twee geloven op ťťn kussen/wereldpolitiek/de mooie natuur en de kunsten van Icare heeft uitgehaald (dit n.a.v. het werkoverleg van Joke)’.

WANDELING OP WOENSDAG 18 OKTOBER 2006: DEN HAM

Na op de parkeerplaats bij Jan wat gepraat te hebben, vroeg iemand waar gaan we naar toe? Helaas geen reactie. Nog maar eens: waar gaan we naar toe? Nog geen reactie. Dan maar voor de derde keer waar gaan we naar toe? En zie REACTIE. Na enig overleg gingen we naar een nieuwe locatie waar MichaŽl en Dinie al eens gelopen hadden. We kwamen terecht op de Eerder Achterbroek bij Den Ham.

 

De route is zo prachtig dat we hem 2x gelopen hebben, een retourtje eigenlijk.

 


 


 

Het was bij elkaar iets van 7,5 km dus dat viel wel mee. Rob had nieuwe schoenen(zie foto)maar na afloop zagen ze er niet uit.

       

We hebben na afloop koffie gedronken bij de banketbakker in Dalfsen.
 
WANDELING OP DINSDAG 24 OKTOBER 2006: STAPHORST,
Een dag waarop de weersverwachting niet veel goeds voorspelde. Achteraf bleek dat weer heel erg mee te vallen. Wij kozen voor Staphorst, waar de bomen al behoorlijk aan het kleuren waren. En niet alleen de bomen:

 

Wij liepen de blauwe route opdat Jannie, na enkele weken van afwezigheid, weer langzaam aan haar conditie kon werken. Onderweg kwamen we twee poolse gastarbeiders tegen die druk waren om de plaatselijke bloemist(erijen?) van eikenbladeren te voorzien. Wij wisten niet wat we hier van moesten denken. Hadden zij het e.e.a gepacht of waren zij illegaal aan het knippen. We zullen het nooit weten. 

 

Terug bij de auto's gingen de dames op een rijtje staan om te laten zien dat ze groter waren dan de mannen:

 

 Ra, Ra hoe kan dat nu?

Zie hieronder de oplossing:

         

De koffie bij de Lichtmis smaakte goed, EugŤne ging voor de soep. Jan probeerde tijdens de koffie vast te stellen op wie Lia zou gaan stemmen, in dat gesprek kwamen zij ook op Rita. Jan kreeg de indruk dat het min of meer een vriendin van haar was en hij vond dat ze er zelfs iets van weg had. Oordeel zelf:

   

Jan heeft een nieuwe bril nodig en een duidelijk stemadvies! 

WANDELING OP WOENSDAG 25 OKTOBER 2006: HEERDE
Hoewel er plaatsen zijn waar we al veel langer niet gelopen hebben, werd toch Groot Stokkert voorgesteld als bestemming. Jan en Rob voorop, zij deden net alsof zij de route wel wisten. De mist bleef gedurende de hele wandeling hangen.

  

Gelukkig verschenen er plotseling gele paaltjes en wij liepen geruisloos deze route.
We zagen onderweg een keur aan verschillende paddestoelen:

 


 

WANDELING OP DINSDAG 31 OKTOBER 2006: HATTEM

We lopen vandaag met z'n zevenen (of toch 8). Waar gaan we naar toe? Hattem? Het wordt Voglensangh... Het weer is wat nattig, een beetje miezerig, we lopen door prachtig verkleurd bos, over heide met af en toe een groepje bomen, met goud-groen blad:

 

En jawel, er lopen ook (wilde?)Schotse Hooglanders. Op 27 december van het vorig jaar schreven wij op de site de volgende tekst:
Niet nieuw waren de Schotse Hooglanders. Het zijn imposante beesten: de lange ruwharige vacht en vooral natuurlijk de indrukwekkende horens. Ze zijn het hele jaar buiten en de sneeuw deert hen niets. We kunnen er koelbloedig langslopen want ze gunnen ons geen blik waardig.
Op 27 juni jl. schreven wij:

Op een gegeven moment liepen we langs de Hooglanders die ons aankeken zo van daar heb je hen ook weer
Vandaag echter ziet ťťn van hen ons en komt in een soort galop naar ons toe. PANIEK in de tent!!  Eigenlijk zijn we allemaal een klein beetje bang. We gaan wat dichter bij elkaar staan. Dan dendert het beest voor ons langs, de andere hei op. Opluchting!!

 
We zien volop rode paddestoelen met witte stippen. Omdat Lia jarig is, gaan we bij haar en Eugene koffiedrinken. We halen Dinie even van huis op. Zij is snipverkouden en loopt daarom niet mee. Maar ze komt wŤl even gezellig op de koffie. Ook Trees is er, ze loopt de laatste tijd niet mee vanwege een onwillige knie. Gezellig haar weer even te zien. Voor de verjaardag van "Lia" klik hier

WANDELING OP WOENSDAG 1 NOVEMBER 2006: HATTEM
Ria, Rita, MichaŽl en Rob gingen vandaag ook naar Hattem, nu echter om te wandelen op de Molecaten en omstreken. Al snel na vertrek viel er een hevige bui van nog geen 5 minten en voor de rest was het heerlijk weer en scheen de zon regelmatig. We liepen ook daar de bossen bij de Olde Spijker en zagen de Spaanse Graven. Dit was een verdedigingsschans met wal en gracht er omheen, die tijdens de 80 jarige oorlog werd gebruikt.
Het Spijker was oorspronkelijk een opslag plaats voor koren. Daar werden de "tienden", een belasting bestaande uit een tiende deel van de oogst, opgeslagen en geadministreerd. Ook diende het wel tot verblijfplaats van de landheer, wanneer deze zijn landerijen inspecteerde. Daarna kwamen we langs herberg Molecaten met vlak daarachter een oude watermolen. Dit was de op ťťn na oudste papiermolen van de Veluwe.  Vlak voorbij de papiermolen lag het statige Huis Molecaten, een zogenaamde Havezate. 

TERUG NAAR BOVEN