HOME | LOCATIES | WANDELINGEN | NIEUWS
1 MAART 2006:   "OMMEN"   SAHARA
7 MAART 2006:   "OLST"
8 MAART 2006:   "HEERDE"       DE DELLEN
14 MAART 2006:   "DALFSEN
15 MAART 2006:   "HEINO"
21 MAART:   "VILSTEREN
22 MAART:   'T HARDE / ELBURG'
28 MAART 2006:   "HATTEM"
29 MAART 2006:   "DIEPENVEEN"

Wij vertrokken vanaf de parkeerplaats aan de zandverstuiving in de Boswachterij Ommen (760 ha). Wij hebben de rode route gevolgd. Sommige rode paaltjes waren wit gesneeuwd, maar wij zijn niet verdwaald. Deze Boswachterij ligt tussen de Vecht en de Regge en behoorde vroeger tot het voormalige landgoed Eerde en bestond uit heidegronden en zandverstuivingen. Door het grazen van de schapen op de heide, ontstonden er veelal kale plekken en zo ontstonden er steeds meer zandgebieden.
De heuveltjes zijn toen der tijd ontstaan door het opgewaaide zand. 
De baron van Pallandt van Eerde heeft besloten in 1840 om de strijd tegen de verzandding tegen te gaan door het gebied te bebossen. In het zuidelijk deel hangt nog de sfeer van het landgoedbos, met de oude grove dennen, knotbeuken en eiken van toen. Verder zijn er in dit natuurgebied vennen, een prachtige zandverstuiving en een grasvlakte met vliegdennen.  Wij liepen door dit schitterend besneeuwde landschap.  Dat er een dag later 20x zoveel sneeuw zou liggen wisten we toen nog niet. Het mag een wonder heten dat slechts twee personen onderuit gingen.  WANDELING OP 7 MAART 2006:   "OLST"   

DE "ZOOGENBRINK"
Op het platteland in de gemeente Olst, tussen Boskamp en buurtschap De Eikelhof ligt de Zoogenbrink. Het is een prachtig groot natuurgebied met bossen, velden en landgoederen. Wij parkeerden onze auto’s vlak bij het informatiecentrum ‘De Zoogenbrink’ (dat is gevestigd in een eeuwenoude boerderij) op het landgoed de Hooge Kamp. Samen met het aangrenzende landgoed ’t Nijendal, maakte het vroeger deel uit van het oorspronkelijke meer dan 1000 hectare grote landgoed Groot Hoenlo, dat al in 1233 bestond. De huidige landgoederen Hooge Kamp en Nijendal zijn nu eigendom van Staatsbosbeheer en beslaan ruim 210 hectare waar wij prima kunnen Nordic Walken. Op het landgoed ’t Nijendal wordt zoveel mogelijk het oude oorspronkelijke landgoed karakter weer hersteld. Om de kikkerpoelen te kunnen bewonderen moet het natuurlijk warmer zijn. Op dit landgoed wil men tevens komen tot de inrichting van een middeleeuws cultuurlandschap: Het Hanzebos. Wij liepen eerst de rode  “Landgoederenroute van 3,5 kilometer en aansluitend de blauwe “Hoogenkampsroute van 2,5 kilometer.
Wij liepen eerst de rode  “Landgoederenroute van 3,5 kilometer en aansluitend de blauwe “Hoogenkampsroute van 2,5 kilometer. We kwamen zo door zowel de velden als het bos, zeer afwisselend. Omdat Thea nog niet eerder in Wijhe koffie had gedronken met ons, was de keuze voor een koffie-adres niet moeilijk. Lekker bij de open (haard)kachel koffie met krentenwegge.

Je vergeet o zo makkelijk de tijd, en voor de juiste tijd moest aan de andere kant van de hangklok gekeken worden. 

                                            

WANDELING OP 8 MAART 2006:   "HEERDE"       DE DELLEN   

De dag begon met wat sneeuw, die ging echter al snel over in lichte nevel. Regenkleding was dan ook niet nodig.
Ditmaal naar het parkeerterrein tegenover het schietterrein. Het was al weer ruim vier maanden geleden dat wij hier voor het laatst gelopen hadden. Ook hier weer de rode route. Ons pad was totaal aan gort gereden door voertuigen die gebruikt worden bij het  kappen en strippen van de bomen. De banden zijn manshoog en wel een halve meter breed. Er was nauwelijks te lopen, veel geglibber en soppen. De sporen waren door veelvuldig heen en weer rijden zo breed, dat in de berm lopen ook geen oplossing was. Soms was het pad gedeeltelijk bevroren, dan weer zo zacht als boter. Gelukkig werd het na ca. 1,5 kilometer een stuk beter. We hebben, daar waar de gele route de rode kruist, onze wandeling afgesloten met de gele route.
Wij wilden in Hattem koffiedrinken en constateerden dat onze stamkroeg weer open was en ook nog eens snert kon leveren. Dat lieten Jan en Gerrit niet aan zich voorbij gaan.
WANDELING OP 14 MAART 2006:   "DALFSEN
Vandaag de "Zeven Heuvelenroute". Net voorbij het dorp Dalfsen, langs kasteel Rechteren, over het spoor na ca. 1 kilometer in het bos genaamd Rechterense Veld. Al gelijk aan het begin van de route lopen we tegen de kleine heuvels op. Je hebt dan links en rechts een prachtig uitzicht op het bos. Hier en daar lag nog bevroren sneeuw, het was dus oppassen geblazen. Op enig moment ging Dinie iets te snel vooruit en daarom besloot zij maar om zich te laten vallen. Dit had verder geen nare gevolgen.
Hoewel de zon scheen, was het toch behoorlijk fris. We waren na een erg korte wandeling van ruim 4 km, al weer snel bij de auto. Omdat Rob en Joke vroeg weg moesten naar Hoorn werd er geen koffie gedronken en reden wij snel weer huiswaarts.

WANDELING OP 15 MAART 2006:   "HEINO"

Tussen Wije en Heino ligt Het Nijenhuis. Voor het eerst genoemd in 1382. Het huidige huis stamt uit 1680. Robert van Ittersum en Eleonora Bentinck hebben omstreeks 1687 het Nijenhuis zijn huidige gedaante gegeven, door een nieuwe galerij te laten bouwen en de daken te veranderen. Ook de beide bouwhuizen en het hek stammen uit die tijd. De vierkante toren werd in 1870 bijgebouwd en de achthoekige toren aan de achterzijde dateert van de zelfde tijd. Bij een restauratie in 1958/1959 verdwenen de magere spits en overtollige dakvensters. Het huis wordt momenteel gebruikt als museum. Kern van de kunstcollectie is de omvangrijke privťverzameling van dr. Dirk Hannema (1895-1984). Bij het huis hoort een mooie beeldentuin, helaas waren vrijwel alle beelden afgedekt. We moeten er dus van de zomer zeker nog een keer lopen.
                 
Luchtfoto: in de as van het kasteel ligt een zogenaamde 'Grand Canal'. Een grand canal behoort kaarsrecht te zijn. Rond 1800 is dit kanaal door de aanleg van slingers omgevormd tot een onderdeel van de Engelse landschapstuin. Rechts van het kasteel zijn de formele elementen te herkennen van de gereconstrueerde 17e eeuwse aanleg. De witte stippen zijn de beelden van het Hildebrandmonument). Wij liepen vandaag met een wel heel klein groepje, 1 auto was genoeg voor het vervoer. Omdat Dinie jarig was hebben we bij haar thuis genoten van lekkere koffie en heerlijke taart. Helaas was het zangkoor verre van compleet en moet er ťťn van de volgende wandelingen alsnog voor Dinie gezongen worden. 
WANDELING OP DINSDAG 21 MAART:   "VILSTEREN"
Wij liepen deze route de vorige keer op 6 december, het was toen 7 graden. Dezelfde termperatuur als vandaag. Af en toe een lekker zonnetje en weinig wind. Het tempo lag voor een dinsdag vrij hoog. Joke liep zonder stokken en kon ons dus ternauwernood bijhouden. Ook nu weer liepen wij langs het hutje met de tekst:"CONTRITUM ET HUMILIATUM DEUS NON DESPIECIES" , wij hadden ons daar al een keer eerder het hoofd over gebroken. Internet en ook (de zoon van) Thea konden toen geen uitsluitsel geven. Dinie ditmaal wel, zij had de juiste vertaling voor ons:
"O, hart vol deemoed en berouw, God verlaat ons niet".Wij hadden de route nog een stukje verlengd over een nieuw gedeelte, met als gevolg dat Ria, Janny en Rita als een speer weer terug naar Zwolle moesten. Dinie en MichaŽl waren op doorreis zodat wij met z'n vijven konden gaan genieten van koffie met gebak/saucijzenbroodje. 

WANDELING OP WOENSDAG 22 MAART:   'T HARDE / ELBURG'

Over landgoed Zwaluwenberg en door de tuinen van dr. Vogel en tot slot het landgoed Schouwenburg. We begonnen door een loofbomengebied waar je haast geen pad zag, met aan het eind een heel eng bruggetje waar Joke hulp nodig had en Rob na enige aanmoediging alleen over durfde. Daarna langs het mooie huis Zwaluwenburg uit de 18e eeuw (dat particulier bezit is) met als toegang een poort met gouden kroon.Het landgoed Zwaluwenburg heeft in het zuiden loof- en naaldbossen en in de noor- delijke helft door houtwallen en bomen- lanen omgeven land- bouwgronden.Het is een afwisselend gebied. Op een deel van de akkers worden op milieuvriendelijke manier graan, aardappels en kruiden geteeld. Dit is een deel van de tuinen van dr. Vogel, waar de wandeling dwars doorheen gaat. Nu was het nog kaal, en toch kon Gerrit het nu al niet laten aan de hand van de bordjes uitleg te gaan geven. Wij vragen daarom aan Gerrit of hij ons de volgende keer uitgebreid voorlicht over het e.e.a. Ria stelde zelfs voor, wat veel bijval kreeg, 1x per maand deze wandeling te doen. We kunnen dan zien hoe alle kruiden enz. gaan groeien en bloeien. Misschien koffie meenemen? Wij zagen aan de rand van een veld de "Echinacea purpurea" in winterkleed. Hieronder staat deze afgebeeld in zomerdracht. Van de plant wordt de bekende Echinaforce gemaakt. Dit stimuleert de werking van het immuumsysteem en verhoogt op deze manier de weerstand, waardoor griep en verkoudheid minder kans maken.De plant wordt ook wel RODE ZONNEHOED genoemd. Wij vervolgden de route naar het landgoed Schouwenburg. Al in 1313 was er sprake van dit landgoed. Baron van Sytzama kocht het in 1850, hij was kantonrechter en zijn zoon werd in 1913 benoemd tot burgemeester van Oldebroek. Tot ver in de omgeving kocht hij landerijen. Zijn dochter was hofdame van koningin Juliana, die Schouwenburg regelmatig bezocht. In 1975 verkocht zij het huis en de landerijen aan de stichting Het Gelders Landschap.Het was een mooie, afwisselende en ook gezellige (klets)wandeling, we hadden zelfs een paar krokusjes bewonderd, en erg genoten van het voorjaarszonnetje. Daarna koffiedrinken bij het AC restaurant. We zaten gezellig in de serre om een ronde tafel in het zonnetje. Veel stoelen bij 'buren' geleend. Lia, Ria en Jan haalden na veel problemen wie wat wou, de koffie. Het bleek allemaal te kloppen. Het tweede en (voor sommigen) derde kopje gratis dus, nog een keer halen. Dinie haalde eerst voor zichzelf en na commentaar van MichaŽl ook zijn tweede kopje. Natuurlijk deed ze dat wel voor haar schat. Het woord schat liet MichaŽl haar zelfs drie keer herhalen. Dat lokte uiteraard veel reacties uit, waardoor MichaŽl het erg warm kreeg en nogal bloosde, zo erg zelfs dat het omzittende gasten opviel en die zich er dus ook mee gingen bemoeien. Toen een van die gasten wegging vroeg hij ons om MichaŽl en beetje te ontzien, omdat hij (de ander gast) anders opgepiept zou kunnen worden. Misschien was het wel een arts?  Het koffiedrinken was weer erg gezellig. Lopen we soms om tezamen koffie te kunnen drinken?

WANDELING OP DINSDAG 28 MAART 2006:   "HATTEM"
Wij vertrokken op de carpool plaats bij de A50 net buiten Hattem. Ruim 5 maanden geleden liepen wij hier ook. Het gebied ligt tussen de Snelweg en het dorp Hattem in, rondom de Molecate. Je kunt over de Trijsberg heen, maar Trees verzocht ons toch vooral er omheen te gaan. We kwamen onderweg ook "Sprengen"  tegen. Beken en sprengen zijn kenmerkend voor de Veluwe. Ze zijn heel waardevol voor natuur en landschap. Het water in de sprengen bestaat voor een groot deel uit kwelwater. Kwelwater is heel schoon grondwater dat vanzelf aan de oppervlakte komt. Door dit schone kwelwater kunnen er unieke planten in leven. Wij hadden deze nu niet gezien omdat het nog te vroeg was in het voorjaar, maar ook omdat wij daarvoor te snel liepen. Wie hier meer over wil lezen kan een uitstapje maken naar de site van Waterschap Veluwe, klik hier.

WANDELING OP WOENSDAG 29 MAART 2006:   "DIEPENVEEN"
Onze wandeling ging ditmaal door het bos/park rondom het landhuis Nieuw Rande. Het landhuis maakte van oorsprong deel uit van het schoutambt Colmschate.
                       
In de 16e eeuw waren er twee huizen 'Rande', nu nog bekend als de havezete 'Oud Rande' en het vrije erfgoed 'Smets Rande'. De oudste vermelding dateert al uit 1285. Nieuw Rande wordt nu gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, recepties, concerten, vergaderingen, workshops en symposia. De restauratie startte in 1998 en sinds april 2002 is het in 'oude luister' hersteld. Voor een uitstapje naar de site van Nieuw Rande klik hier. Wij wandelden heerlijk door de natuur rondom het landhuis en hebben de wandeling uitgebreid naar het dorp Diepenveen. Onderstaande kerk konden wij nu alleen aan de buitenkant bewonderen. De rondleidingen zijn uitsluitend in de zomer. Wij gaan daarom in de zomer  hier nog een keer lopen.                       
       
De beeldengroep hier op de voorgrond symboliseert moederoverste die een novice troost omdat zij nog niet weet of zij definitief zal intreden. Op de foto hieronder is dit duidelijker te zien.
       
Deze beeldengroep is hier geplaatst omdat op deze plek vroeger een nonnenklooster heeft gestaan. De huidige kerk staat op de resten van dit klooster. Een deel van de kerk is nog origineel.
                     
 Zoals gewoonlijk stond de groep weer heerlijk te kletsen:
                             
Eugene maakte nog even snel een foto van zijn toekomstige Nederlandse buitenverblijf (lekker makkelijk zo dicht bij de kerk).
         
Na dit rondje om de kerk, zijn wij in Nordic Walking tempo terug gelopen naar de auto's. Voor ons gebruikelijke kopje koffie hadden wij een nieuw adresje in Wijhe op het oog, maar dat bleek bij nader inzien gesloten. We zijn toen maar naar onze stamkroeg in Wijhe gegaan.
TERUG NAAR BOVEN